PARRAMATTA ESCARPMENT BOARDWALK

Abergeldie was engaged as head contractor by the  City of Parramatta Council  to construct the  Parramatta Escarpment Boardwalk. The project involved the construction and installation of a 500m river level pathway and two  new  sets  of  stairs, allowing street access from the boardwalk.  This boardwalk is the final link in the River Cities Renewal program, facilitating unbroken, off-road connection to major institutions and public spaces along the Parramatta foreshore.

 

Scope of Works

  • Excavation of steep escarpment and disposal of spoil.
  • Ground stabilisation works.
  • Supply and installation of ground and rock anchors and piles, including 88 precast beams and 159 precast panels.
  • Pre-cast and in-situ concrete construction, totalling 59 piles, 53 steel CHS piles and 6 600mm precast concrete piles.
  • Construction of the shared pathway, concrete slab and wall next to the weir.
  • Supply and installation of prefabricated aluminium boardwalk and stairs.
  • Lighting works, including installation of conduits, cables and erection of lighting poles
  • Landscaping and associated works, including rehabilitation testing.
  • Establishment and maintenance of site compounds, facilities and stockpile areas.
  • Installation of stormwater drainage and AGI lines.

 

Complexity and Innovation

  • Invention of trolley that travelled along longitudinal beams. This trolley acted as a temporary work platform that was used for installing all precast elements, removing need for tide dependent barges and greatly increasing installation efficiency.
  • Extensive planning for river transport as some works could only be conducted during limited Ferry shutdown periods.
  • Use of barges and lightweight cranes to ensure critical components could be transported to the difficult to reach site.
  • The installation of the precast deck panels required extreme accuracy as the tight tolerances in the boardwalk design provided only a 3mm gap tolerance.
  • The project required the construction team to conduct some works in water.
  • As the site was located within a flood zone, extra environmental and sediment controls were put in place to protect the site and the local environment.

 

Community Benefits

  • The off-road shared path links pedestrians and cyclists to the Parramatta Valley Cycleway, providing access to major institutions and encouraging walking and cycling as an alternative to motor commuting.
  • Minimal impacts on local ferry services, to ensure minimal disruptions to commuters and local residents during construction period.
  • Extensive community liaising and implementation of traffic management plans resulted in off-peak transportation of materials and reduced noise pollution.

 

You can visit the City of Parramatta’s website via this link or you can read more about the Parramatta Boardwalk via this link.

Client:

City of Parramatta

Current status:

Completed

Completion period:

2021